Obecnie przy produkcji i transporcie wyrobów żywnościowych nie wykorzystuje się już palet drewnianych, lecz plastikowe. Producenci palet z plastiku dbają o różnorodność swojej oferty, aby wyroby mogły służyć jak najszerszemu gronu odbiorców, ale również – aby spełniały europejskie standardy jakości.
Rodzaje palet plastikowych
Palety z plastiku charakteryzują się wykonaniem z tworzywa sztucznego nietoksycznego dla żywności, odpornego na odkształcenia, wytrzymałego pod względem obciążenia, a także odpornego na działanie wysokich i niskich temperatur. Są łatwe w czyszczeniu, nie butwieją, a także nie wymagają stosowania agresywnych środków chemicznych do czyszczenia, ponieważ zanieczyszczenia nie wnikają głęboko w ich strukturę. Podobnie rzecz ma się z oferowanymi przez producentów takich palet skrzyniami do transportu i magazynowania mniejszych ilości produktów – czy to w mniejszych opakowaniach zbiorczych, czy też luzem. Paleta H1 jest paletą plastikową najczęściej wykorzystywaną w zakładach produkcyjnych, szczególnie w branży mięsnej i gastronomicznej. Palety higieniczne H1 charakteryzują się wytrzymałością na duże obciążenia, wygodą w składowaniu towaru na półkach, a także lekkością dzięki specjalnemu profilowaniu. Ich najważniejszą cechą jest jednak uniwersalność – można je wykorzystywać zarówno do transportowania towaru na duże odległości, jak i do jego składowania w magazynie.
Wygoda i higiena
Podmioty zainteresowane zakupem palet plastikowych do swojego przedsiębiorstwa mają do wyboru różne palety, w zależności od ich przeznaczenia. Są palety ciężkie, do składowania towarów o dużych gabarytach i dużym ciężarze, ale i palety lekkie – przeznaczone na przykład do składowania lub transportowania pudeł i skrzyń z towarami lekkimi. Palety z plastiku eksportowe są idealnym rozwiązaniem dla dużych przedsiębiorstw, które wysyłają swój towar na paletach plastikowych bez konieczności ich zwrotu od odbiorcy. Istnieje również możliwość zamówienia palet z plastiku nietypowych, dostosowanych do preferencji zamawiającego, dedykowanych konkretnym produktom o ścisłych wymiarach.
Wygoda transportowania i higiena to podstawa w przypadku dystrybucji produktów żywnościowych. Bardzo często niektóre produkty wydostają się na zewnątrz podczas transportu i brudzą palety, bywa też, że są narażone na niekorzystne działanie czynników atmosferycznych. Dlatego dobór odpowiednich palet wielorazowego użytku jest tak istotny w branży produkcyjnej i dystrybucyjnej artykułów żywnościowych lub na przykład wyrobów medycznych podlegających ścisłym standardom higieny.