TOP

Funkcjonalne kuchnie w każdym domu

Urządzając kuchnie należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, jeżeli chcemy zadbać o jej ergonomiczność i funkcjonalność. Przy czym należy również zadbać o jej walory estetyczne, ponieważ wpływa to również na chęci korzystania z danego pomieszczenia.

Kuchnie – ciąg roboczy

Wszystkie kuchnie, niezależnie od tego czy znajdują się w kawalerce, czy też w ogromnym domu, muszą mieć zachowany ciąg roboczy. Na czym to dokładnie polega? Otóż musi on wyglądać tak: lodówka, blat o szerokości min. 30 cm (nawet w aneksach kuchennych można pozwolić sobie na taki wymiar), zlew, kolejny blat roboczy, kuchenka i na końcu ostatnia część blatu. Kształt takiego ciągu roboczego powinien układać się w literę L lub C. Innym przypadkiem jest wyspa kuchenna, która może stanowić nasze centrum, jeżeli chodzi o blat roboczy i jednocześnie stolik do spożywania posiłków. Główne urządzenia kuchenne również powinny być ustawione na planie trójkąta – kuchenka z piekarnikiem mogą znajdować się na wyspie kuchennej, a zlew i lodówka w jednym ciągu.

Właściwe oświetlenie

Nie zapominajmy również o tym, że wszystkie kuchnie muszą posiadać odpowiednie oświetlenie. W centralnym miejscu powinna znajdować się jedna, duża lampa zapewniająca przyjemne światło. Warto również pomyśleć o oświetleniu punktowym, w szczególności, jeżeli mówimy o miejscu do pracy. Niezbędną rzeczą jest okap z oświetleniem nad płytą grzewczą oraz dmuchawą, nawet jeżeli będzie trzeba wszystko zainstalować na samym środku, nad istniejącą w kuchni wyspą. 

Categories Dom i Wnętrze